Foto izvestaji

sa nasih ranijih skupova

 

 

Photo reports

from our previous events

 
       
       
       
       

 

 

HOME

KLUBOVI

STATUT

RANGOVI

PRAVILA

ASOCIJACIJE

LINKOVI i KONTAKT

 
 

PRAVILA SPORTSKIH NADMETANJA

koja organizuje Budo Savet Srbije

 

1. MIX KUMITE

 

1. Cilj meča

Borba traje tri runde, svaka runda po 1 minut efektivnog vremena, sa po 30 sekundi pauze izmedju rundi. Prva runda radi se kao borba udarcima rukom ili nogom. Za svaki dobro izveden dozvoljen udarac dobija se jedan poen. Prvi takmičar koji sakupi TRI poena, pobedjuje u ovoj rundi. Posle pauze od 30 sekundi, takmičari se bore obaranjima ili bacanjima. Za bilo koje izvedeno obaranje ili bacanje (padanje uz tresak na ledja ili zadnjicu) dobija se pobeda u rundi. Posle druge pauze, takmičari se bore rvanjem u parteru. Za svaki zahvat koji traje najmanje 10 sekundi dobija pobeda u rundi. Zabranjene su poluge i gušenja, osim u seniorskim kategorijama.

 

Po završetku treće runde, odredjuje se pobednik celog meča. Pobednik je onaj koji je dobio više rundi. U slučaju nerešenog rezultata posle tri runde, ponavlja se runda koja je završena bez pobednika. Ako je jedan takmičar dobio prve dve runde, treća runda se neće ni raditi.

 

2. Kategorije:

 

Dečaci (osnovna skola): -25kg, -30kg, -36kg, -43kg, -51kg, -60kg, +60kg

Devojčice (osnovna skola): -25kg, -30kg, -36kg, -43kg, -51kg, -60kg, +60kg

Seniori: -75kg, -85kg, -95kg, +95kg

Seniorke: -55kg, -65kg, +65kg

 

3. Borilište, odeća i oprema

Boriliste mora da ima dimenzije najmanje 6x6 metara i da je celo prekriveno strunjačom debjine najmanje 4cm. Takmičari nose tradicionalni budogi (kimono). Takmičari nastupaju bosi. U prvoj rundi takmičari nose sledeću zaštitnu opremu:

 

1) štit za telo kao za tekvondo

2) standardne karate ili tekvondo rukavice

 

Seniori NE MORAJU da nose grudobran (stit za telo), ali ako zbog udarca primljenog u telo ne budu u stanju da nastave borbu, gube mec. Preporučeno je da takmičari nose gume za zube, stitnike za potkolenice i stopala, kao i štitnike za prepone. Ostalu zaštitnu opremu mora da odobri Vrhovni sudija turnira. Takmičarke i takmičari koji imaju dužu kosu, moraju da je uvežu u rep. Takmičari mogu da nose kontaktna sočiva na sopstvenu odgovornost

 

4. Sudije

Borbu sude jedan glavni sudija (GS) i jedan pomožni sudija (PS). GS je u borilištu, a PS se kreće oko borilista, pokusavajući da uvek bude naspram glavnog sudije. Za početak borbe sudija koristi komandu "Hadjime". Za prekid borbe sudija koristi komandu "Jame". GS glasno obavljuje poen, uz odgovarajuće pokazivanje rukom prema takmičaru. Merilac vremena zaustavlja vreme kadgod GS komanduje "Yame". Kazne koje sudija dodeljuje su:

a) Obična opomena

b) kazneni poen - SHIDO - pobeda u rundi protivniku

c) Disvalifikacija - HANSOKU MAKE

 

5. Tok meča

Meč počinje iz stojećeg stava, gardom kao za boks, kikboks ili karate. Dozvoljeni su sledeći udarci:

 

- svi udarci pesnicom ili stopalom u štit punim kontaktom

- udarac uraken u bočnu stranu glave, sa lakim kontaktom (samo dodir)

 

Za svaki dobro izveden dozvoljen udarac (jak, precizan, čist, čujan i neizblokiran) dobija se poen. Posle svakog udarca GS zaustavlja akciju. Simultano izvedeni udarci (aiuchi) se ne boduju. Runda se završava kada jedan od takmičara sakupi TRI poena, ili po isteku 1 minuta efektivne borbe. Runda se može završiti i nerešeno, bez poena ili 1:1 ili 2:2 u toku 1 minuta.

 

Po završetku prve runde, sledi pauza od 30 sekundi. Takmičari tokom pauze skidaju zaštitnu opremu i počinju drugu rundu slično kao u džudou, uz razliku što se za svako obaranje ili bacanje dodeljuje pobeda u rundi. Runda se može završiti i nerešeno.

 

Po završetku druge runde, sledi nova pauza od 30 sekundi. Na početku treće runde takmičari kleknu jedan naspram drugoga i rade borbu u parteru. Iponom se smatra bilo koji zahvat u trajanju od 10 sekundi. Seniori mogu da izvode uobičajena džudo gušenja i poluge na laktu, za šta dobijaju pobedu u rundi ako se protivnik preda. Kada počne zahvat, GS počinje glasno da broji do 10. Izricanje opomene tokom borbe u parteru se vrši bez prekidanja borbe. Primenjuju se standardna džudo pravila (npr. zabrana guranja ruke preko lica, itd.). Hvat otpozadi poznat kao "rear hook" biće takodje validan.

 

6. Kraj borbe

Po završetku treće runde, CS ce proglasiti Nokači ("Pobeda") ili Hikivake ("Nerešeno"). U slučaju nerešenog rezultata, radi se ponovo ona runda u kojoj je rezultat bio nerešen. Ako su sve tri runde bile nerešene, sudija žrebom odredi koja će se runda raditi do dobijanja pobednika.

 

2. JUJUTSU KATA

 

Takmicenje se odvija u konkurenciji parova koji se sastoje clanova iste starosne kategorije. Kategorije su:

  1. Dečji parovi (svi uzrasta 10 godina i mladji)

  2. Juniorski muški parovi (stari 11-15 godina)

  3. Juniorski ženski i mix parovi (stari 11-15 godina)

  4. Seniorski zenski i mix parovi

  5. Seniorski muski parovi

Par prikazuje samoodbrane od ČETIRI napada. Struktura napada mora da bude sledeća:

1 - jedan udarac rukom ili nogom

2 - jedan hvat (za ruku, rever, rame, kosu...)

3 - jedan obuhvat (oko vrata, tela, preko ili ispod ruku...)

4 - jedan napad nožem ili palicom

Svaka odbrambena akcija mora da sadrži jedno (i samo jedno!) bacanje, sa početnim blokom i/ili udarcem, ili napadima na kyusho tačke, kao i sa završnom polugom, zahvatom, gušenjem ili udarcem.

 

Najpre jedan par izvodi četiri napada i odbrane. Vrsta napada, kao i način odbrane je stvar izbora takmičarskog para. Po završetku njihovog prikaza, nastupa drugi par sa svojim napadima/odbranama. Kada oba para završe demonstraciju, trojica sudija (3) ili petorica (5) zastavicama odredjuju koji je par imao bolji nastup. Sudija moze ukrstanjem zastavica da saopsti da je po njemu rezutat neresen (hikiwake). Ako je ukupan rezultat neresen, parovi ponavljaju nastup. Bolji par ide u sledeći krug takmicenja.

 

3. SPORT KENJUTSU

  

1. Kategorije

Takmičenje se odvija u pojedinačnoj konkurenciji. Kategorije su:

  1. Deca do 10 godina

  2. Decaci do 15 godina

  3. Devojcice do 15 godina

  4. Seniori

  5. Seniorke

2. Borilište, uniforma i oprema

Borilište je četvrtastog oblika, na parketu ili sličnoj podlozi, dimenzija 8x8 metara, obeleženo belom trakom širine 5-10cm. Takmičari su dužni da nose prikladnu čistu uniformu za borilačke vestine (kimono i pojas, bilo koje boje). Dozvoljeno je nositi hakamu. Nošenje odobrene kacige je dozvoljeno, ali nije obavezno. Takmičari sa dugom kosom moraju da nose traku/gumicu za kosu. Svi takmičari moja da imaju odobren Kodachi (katki mač) do 60cm dužine, sa drškom 10-15cm dugom. Choken mora da bude dug 100cm, sa drškom do 20-30cm. Za IAI dozvoljena je upotreba bilo kog mača duzine izmedju Kodachi-a i Choken-a. Cev za IAI (saya) mora da bude od plastike ili kartona, duga 30cm.

 

3. Cilj meča

Pobeda u meču se postiže osvajanjem JEDNOG, DVA ili TRI poena (najcesce 2 poena) u toku regularnog vremena, udarcem u bilo koji deo protivnikovog tela (uključujuci ruke i noge). Borba traje 2 minuta ukupnog vremena.  Pobeda se moze dobiti i kada je protivnik diskvalifikovan, ili ne može da nastavi meč zbog iscrpljenosti, slučajno nastale povrede i sl. Ako nema poena u toku 2 minuta borbe, primeniće se pravilo "zlatnog poena".

 

4. Sudije

Sudijski panel se sastoji od jednog Glavnog sudije (GS) i dvojice Pomoćnih sudija (PS). Sudije imaju po jednu crvenu i jednu belu zastavicu. GS upravlja tokom meča unutar borilišta, izdajući komade za početak, zaustavljanje, produžetak i/ili kraj meča. GS na početku komanduje "Kamaeto!", na šta oba takmičara zauzimaju borbene gardove, a zatim će objaviti početak meča komandom "Hajime". Prekid meča se oglašava komandom "Yame". Pobeda se dodeljuje proglašenjem "Nokachi".  PS pomaže u radu GS kada ga GS pozove da kaže šta je video. Sve odluke donose se na osnovu većinske odluke od strane bilo koje dvojice od trojice sudija na borilištu.

 

5. Posebna pravila i situacije

 

A) OPŠTA PRAVILA

 

Aiuchi je "obostrani istovremeni udarac" i on neće se ubeležiti kao poen ni jednom takmicaru. Aiuchi ce biti proglašen i kad postoji mala vremenska razlika izmedju udaraca, ali takva da bi u stvarnom životu ipak nastupilo uzajamno ubijanje/povredjivanje. Plitak udarac (Asai), koji bi u realnoj situaciji naneo samo površinsku povredu ili posekao odeću, neće se bodovati. Takodje, udarac koji je slab ili spor  (Karui) se ne boduje.

 

Meč se ne prekida kada/ako jedan ili oba takmičara padnu na pod. Udarac postignut u takvoj situaciji proglasiće se iponom. Ovo pravilo ne važi ako je takmicar povreden prilikom pada. Meč se ne prekida ako takmičar ispusti oružje.

 

B) POSEBNA PRAVILA

 

1. KODACHI

 

Kratki mač može da se drži na bilo koji način: slobodna ruka moze da drzi i vrh "sečiva". Blokiranje slobodnom rukom je dozvoljeno, Ako takmičar istovremeno blokira i izvede kontraudarac, pobedjuje. Ako takmičar samo izblokira udarac rukom, sudija proglasava "Kabaite" - ranjenu ruku: takmicčr mora tu ruku da stavi iza ledja i ne sme više da je koristi za blokiranje, do kraja meča ili prvoh aiuchi-a.

 

2. CHOKEN

 

Sve tahnike (gardovi, udarci) moraju da se izvode obema rukama na dršci (ryote ili morote)

 

3. IAI

 

Cilj IAI discipine je napraviti jedan jedini pokret potezanja mača iz tube zadenute za pojas i istovremeno poseći protivnika. Ova "nukitsuke/kiritsuke" akcija mora da bude izvedena u jednom pokretu. Cev (korice) ne sme da se izvuče ispod pojasa. Ako takmičar promaši suparnika, može samo da pokuša da blokira, da pobegne van borilišta (dobija opomenu i sledeci put protivnik dobija poen) ili da pokuša da pridje i spreši protivnika da izvuče mač iz korica.

 

============================================================================================

 

4.SPORT JUJUTSU

 

(samo za posebne turnire)

 

1. Cilj meca

Borba traje jednu rundu od 3 minuta kontinuirane akcije (vreme se zaustavlja samo kod vecih prekida ili povreda, sa ukupno 1 minut vremena po takmicaru za oporavak od povreda). Takmicar pobedjuje vecim brojem poena, ili na osnovu predaje (ukljucujuci i situaciju kad sudija prekine borbu kod gusenja ili poluge). Poeni se dobijaju za udarce rukom i nogom, bacanja, obaranja i zahvate u parteru. Dozvoljene su poluge na zglobu sake, laktu, kolenu i skocnom zglobu. Poeni se dodeljuju za sledece tehnike: 

 

UDARANJE:

1 Poen

Za odsecno izveden cist udarac u telo nogom ili rukom, kao i udarac rukom u glavu

(zahteva se umeren kontakt, nameran puni kontakt je zabranjen)

2 Poena

Za kontrolisano izveden udarac nogom u glavu (samo u kacigu!) sa lakim kontaktom

BACANJA I OBARANJA:

1 Poen

Za obaranje gde bar jedna noga protivnika ostaje na strunjaci (protivnik mora da padne na ledja)

2 Poena

Za bacanje kad se obe noga protivnika nadju u vazduhu (protivnik mora da padne na ledja)

PARTER:

2 Poena

Za uspostavljen zahvat (osae komi) u parteru. Zahvat mora da se zadrzi najmanje 10 sekundi, sto odredjuje Centralni sudija. Tokom vremena predvidjenog za parter, takmicar moze da dobije poene samo za jedan zahvat (nece biti dodeljivani poeni za serijski izvedene zahvate).

 

Kad se takmicari dohvate u gard, nastupa zabrana udaraca i pocinje rvanje kao u dzudou. Dozvoljeno je ukupno 10 sekundi rvanja. Ako se u toku 10 sekundi od pocetka rvanja ne desi bacanje, takmicari se razdvajaju i borba se odmah nastavlja udarcima

 

Borba u parteru se nastavlja odmah posle bacanja, i moze da traje maksimalno 20 sekundi. Kad istekne ovih 20 sekundi, takmicari se podizu i borba ponovo pocinje udarcima. U toku borbe u parteru potrebno je napraviti zahvat, koji se nagradjuje sa 2 poena ako traje 10 sekundi. Ako je zahvat nastao par sekundi  pre isteka 20 sekundi predvidjenih za borbu na tlu, ili par sekundi pre isteka runde, zahvat se ne prekida dok se navrsi 10 sekundi zahvata, ili zahvat ne bude raskinut pre toga. Naknadno hvatanje noge protivnika izmedju svojih nogu znaci raskinut zahvat (isto kao u dzudou). Kvacenje otpozadi (Rear Hook) je situacija kada takmicar nogama sledja obuhvati protivnikove butine ili kukove i kontrolise ga. I to se smatra zahvatom, pored ostalih uobicajenih dzudo zahvata. Po osteku 10 sekundi od zahvata, sudija zaustavlja borbu, proglasava 2 poena za postignut zahvat drzanja, podize takmicare gor i borba se nastavlja udarcima.

 

2. Boriliste i oprema

Uobicajene strunjace za dzudo/djudjucu, dimenzija 8x8 metara, sa dodatnom sigurnosnom zonom sirine 1 metar. Obavezna je zastitna oprema: kaciga za glavu, rukavice i stitnici za ris stopala. Zastitna oprema ne sme da ima delove od metala ili tvrde plastike. Mora se nositi tradicionalni kimono (gi), sa rukavima koji dopiru do desetak santimetara iznad zglobova sake. Majice ispod kimona su zabranjene za muskarce. Takmicarkama se savetuje da nose grudobran ispod gornjeg dela kimona. Dozvoljeno je nosenje stitnika za potkolenice, stitnika za genitalije i gume za zube. Takmicari sa dugom kosom moraju da je vezu u rep. Nakit i satovi moraju da se uklone. Nosenje kontaktnih sociva je zabranjeno.

 

3. Kategorije

 

Kategorije odredjuje organizator takmicenja. Predlozene kategorije su:

Muski: -60kg, -67kg, -75kg, -85kg, -95kg, +95kg

Zenski: -50kg, -60kg, +60kg

 

4. Dozvoljene i zabranjene tehnike

 

Dozvoljeni udarci:

1) Rukom u glavu: samo kontrolisani pravolinijski udarci u kacigu (kizami zuki, choku zuki, gyaki zuki, oi zuki - direct, semidirect, jab, cross), i kontrolisani uraken u kacigu (backfist)

2) Rukom u telo: svi udarci pesnicom (rukavicom), punim kontaktom

3) Nogom u glavu: samo kontrolisani mawashi geri u kacigu (rondhouse)

4) Nogomu telo: svi standardni udarci stopalom punom snagom

 

 

Zabranjeno je udaranje u lice (odn. deo nepokriven kacigom). Zabranjeno je udaranje ispod pojasa. Zabranjeni su bilo koji udarci nogom u glavu OSIM udarca mawashi geri u kacigu. Zabranjeni su udarci otvorenom rukom, udarci rukom iz okreta, "slepi" udarci nogom iz okreta. Zabranjenjen je kruzni udarac rukom u glavu (mawashi zuki, hook). Udarci smeju da se zadaju jedino stopalom ili sakom (zabranjeni su udarci kolenom, laktom, glavom). Zabranjeno je bilo kakvo udaranje protivnika tokom rvanja ili borbe na tlu. Ostale zabranjene tehnike: udarci laktom i kolenom, udarci nogom u skoku, cupanje za kosu, ujedanje, tehnike izvedene "naslepo",  poluge na prstima i kicmenom stubu, torzione poluge na kolenu i stopalu.

 

5. Sudije i oficijelna lica

Svaki mec prate Centralni sudija, uglovne sudije i merilac vremena.

 

Centralni sudija mora da komunicira razgovetno sa uglovnim sudijama i meriocem vremena. Centralni sudija je odgovoran za brojanje-odredjivanje 10 sekundi dozvoljenih za rvanje. Kada se takmicari nadju na tlu i uspostavi se zahvat, sudija ce ispruziti svoju ruku iznad takmicara, signalizirajuci tako meriocu vremena da otpocne sa merenjem 20 sekundi dozvoljenih za borbu u parteru. Centralni sudija ce saopstiti uglovnim sudijama kada je uspostavljen zahvat u parteru i kada je protekl opotrebnih 10 sekundi drzanja. Centralni sudija jedini dodeljuje kazne.

 

Dvojica uglovnih sudija vode beleske o postignutim poenima. Sudije sabiraju sve poene postignute udarcima upucenim u dozvoljene zone, sva obaranja i bacanja i sve zahvate koje objavi Centralni sudija.

 

Na kraju meca, centralni sudija trazi porglasenje pobednika. Uglovne sudije zastavicom ili rukom pokazuju ko je pobednik u mecu. U slucaju neresenog rezultata, sudije ukrste zastavice (ruke). Ako je ukupna sudijska odluka neresena, radice se jos 1 minut borbe.

 

Merilac vremena sedi blizu borilista i zaustavlja i pusta stopericu onda kada mu centralni sudija to naredi. Merilac vremena ce verbalnim ili vizuelnim signalima, kao sto je ubacivanje mekanog predmeta u boriliste, obavestiti sudiju da je vreme isteklo, ili da je primljen zvanicni protest.

 

6. Kazne

Opomene i kazne dodelice se takmicaru kod:

 

1) upotrebe prejakog kontakta

2) udaraca u zabranjene zone

3) upotrebe zabranjenih tenika

4) prestupa radi izbegavanja borbe

5) padanja na zemlju da bi se izbegao napad

6) nastavka borbe posle sudijskog prekida

7) upotrebe neopreznih ili nekontrolisanih napada

8) nepostovanja prema sudijama, trenerima i drugim takmicarima

9) nesportskog ponasanja

 

Takmicar koji pocini manji prestup bice samo opomenut. Ponovljeni manji prestupi bice kaznjeni dodelom 1 poena protivniku (SHIDO). Veci prestupi ili vec kaznom oznaceni ponovni prestupi bice kaznjeni dodelom 2 poena protivniku (CHUI). Veoma teski prestupi i ponovljeni manji prestupi i posle dodele kazne bice kaznjeni diskvalifikacijom takmicara (HANSOKU MAKE), bez prava na dobijanje medalje, cak i ako je diskvalifikacija dobijena u finalu.

 

 

Copyright © Dr. Ivica Zdravkovic, 2008